Finom Flowy

Kosarad

Finom Flowy


A Flowy virágait elsősorban a tányérok helyett a vázákba szánjuk, de azért akad egy-két érdekes felhasználási terület.
 
A virágok kulináris használata több ezer éves múltra tekint vissza, már a kínaiak, görögök és a rómaiak asztalára is került a virág ételként úgy mint díszítő, fűszerezésre használt vagy akár önálló fogásként is. Ezen felül készíthetünk belőlük zseléket, dzsemeket, lekvárokat, szörpöt, illatosíthatunk vele ecetet, cukrot, mézet, meg is száríthatjuk, majd porított formában aromaként használhatjuk pl. süteményekbe, krémekbe és az élénk színű virágok természetes ételszínezőként is funkcionálhatnak. Fagylaltokba is keverhetjük, vagy kandírozva díszíthetünk velük. Jégkockába is zárhatjuk, így később hideg italokat, limonádét, jeges teát extra ízzel, illatosan fogyaszthatjuk. Virágital is készülhet a szirmokból, szóval felhasználásuk meglehetősen széles tartományban mozog.
A pontos ehető fajták felsorolás előtt azonban fontos megjegyezni, hogy speciálisan az ehető típusok termesztése és árusítása még gyerekcipőben jár. Fajtától függetlenül nem célszerű sok esetben direkt virágboltoktól vásárolni, mert azok a virágok bizony előfordulhat hogy növényvédő szerrel volt permetezve. Szintén esélyes, hogy nem a legjobb választás egy forgalmas autópálya mellől beszerezni a vasárnapi ebédre való szirmokat. Célszerű tehát bio kertészetektől megvenni a virágokat, ahonnan az előkelő éttermek is szívesen vásárolnak napi szinten, mivel gyorsan romló élelmiszerről beszélünk. Vagy persze marad, hogy amire fáj a fogunk, azt megtermesztjük saját magunk. A hozzáadott kemikáliákon túl vannak a már "gyárilag" mérgezőek, ilyenek például az akác, bangita, borsófa, gyöngyvirág, kikerics, lilaakác, nárcisz, sárgaviola, vadszőlő, stb. A mérgező növényekről, virágokról bővebben a wikipedian
olvashatsz!
...és akkor jöjjenek az ehető fajták a teljesség igénye nélkül:

Népszerűbb, ismertebb ehető virágok:

Levendula
Bodzavirág (könnyen összetéveszthető a gyalogbodzával, aminek minden része mérgező)
Rózsa
Kamilla
Ibolya
Kakukkfű virága
Hársfa virág

Kevésbé ismert, de szintén ehető virágok:

Akác virágja (a kérge, magja mérgező)
Orgona
Sásliliom
Árvácska
Pitypang, gyermekláncfű
Büdöske (bársonyvirág)
Sarkantyúka, sarkantyúvirág
Szegfű
Kankalin (gyökere mérgező)
Tulipán (csak a szirmok)
Zsálya
Hibiszkusz

Ha nem önmagában fogyasztanánk a fenti virágokat, akkor fogadjatok néhány jó kis receptet:

Akácvirágos rebarbarapuding

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg rebarbara, 20 dkg cukor, 1 citrom, 8 fürt akácvirág, 3 evőkanál búzakeményítő.

A rebarbarát megtisztítjuk és 2 cm-es darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük.

Ha a rebarbara megpuhult, a búzakeményítőt beleszórjuk és folyamatosan kevergetve 1-2 percig forraljuk.

A tűzről levéve belekeverjük a száráról lecsípett akácvirágokat és a masszát vízzel kiöblített formába töltjük. 3-4 órán át hűtőszekrényben dermesztjük, majd a formából tálra borítva, cikkekre vágva kínáljuk.

Kandírozott rózsaszirom

Hozzávalók: 8-10 kinyílt rózsavirág, 1 tojás fehérje, 10 dkg porcukor.

A tojásfehérjét habosra felverjük. A rózsa szirmait vékonyan bekenjük a tojásfehérjével, majd porcukorral behintjük. Rácsra téve egy-két órán át szárítjuk, azután sütemények díszítéséhez használjuk.

Hasonló módon készíthetünk kandírozott virágokat ibolyából, lángvirágból, vadárvácskából, akácvirágból és a sort még hosszan folytathatnánk. (Az apróbb virágokat inkább mártsuk a felvert tojásfehérjébe, azután szitáljunk rá porcukrot.)

Ibolyaszörbet

Hozzávalók 4 személyre: 3 dl víz, 8 dkg cukor, citrom leve, 24 db illatos ibolya, 2 tojás, fehérje a díszítéshez: 8 db kandírozott ibolya.

A vízbe beleszórjuk a cukrot és addig melegítjük, míg teljesen fel nem oldódik. Beletesszük a megmosott ibolyavirágokat és lefedve fél óráig állni hagyjuk.

Hozzáadjuk a citrom levét és egy órára a fagyasztóba tesszük. Azután megkeverjük, majd ha már sűrűsödni kezd, a tojások fehérjéből vert habot beleforgatjuk és további egy-másfél órán keresztül fagyasztjuk, közben néhányszor átkeverjük.

Tálaláskor üvegkelyhekbe porciózzuk, kandírozott ibolyavirágokkal díszítjük.

Ibolyás sorbet

Szalonnás pitypanglevél

Hozzávalók 4 személyre: 14 dkg liszt, 2 evőkanál tejföl, csipetnyi só, őrölt bors, 4 szelet bacon, 8 zsenge pitypanglevél, a sütéshez: olaj.

A lisztet csipetnyi sóval és a tejföllel összedolgozzuk úgy, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A szalonnát felaprítjuk, zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk a szintén apróra vágott pitypangleveleket. Egy-két percig pároljuk. A tésztát négyfelé vágjuk és lisztezett deszkán egyenként keskeny csíkká nyújtjuk. Elosztjuk rajta a szalonnás pitypanglevelet, kevés őrölt borssal meghintjük, majd hosszában felcsavarjuk. A tekercseket kissé összenyomjuk, azután nyújtófával ellapítjuk.

Felforrósított olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük.

Ha kipróbáltátok valamelyik receptet kedves Flowy-sok, akkor arról beszámolót kérünk! :-)

 

Felhasznált irodalom:

http://www.selectfood.hu/p/eheto-viragok.html

http://www.uky.edu/Ag/CDBREC/introsheets/edible.pdf

http://www.ehetovirag.hu/

http://levendulamagazin.hu/recept/34-eheto-viragok

Van véleményed?:

Először elolvassuk és csak utána közöljük:)