Mese a cymbidiumról vagyis a csónakorchideáról – Flowy

Kosarad

Mese a cymbidiumról vagyis a csónakorchideáról


A FLOWY oldalán egyre több orchideát, vagyis elsősorban cymbidiumot, csónakorchideát találtok, így arra gondoltunk mesélünk arról, hogy milyen is ez az orchideafajta és miben különbözik a rokonaitól.

Sötét pink mini cymbidiumSötét pink mini cymbidium

A csónakorchidea Délkelet-Ázsiában őshonos és csak a 19. században kedveltük meg itt Európában. A többi orchideatípussal ellentétben nem fán él, hanem félepifita, tehát a földhöz közeli rétegeket, a mohás területeket kedveli és így nem léggyökerekkel táplálkozik, hanem közvetlenül a talajból veszi fel a tápanyagot. Minél idősebb a tő annál nagyobb virágfejeket nevel és ma már a kéken és lilán kívül minden színben megtalálható. Érdekessége, hogy kedveli a hideget, a kisebb mínuszokat is jól viseli és ilyenkor, télen és koratavasszal hozza virágait. Ennek köszönhette európai terjedését is, a Viktoriánus korban a hidegtűrése miatt vált kedveltté.

Zöld cymbidium

Zöld cymbidium

A cymbidium nem igényel speciális gondozást, így sokan nevelnek otthon is ilyen típusú orchideát. A legfontosabb, hogy sok fényt kapjon, de egyúttal hidegben is legyen. A cymbidiumot a szenvedélyek virágának is tartják, ugyanis egy mondás szerint az ifjú szerelmesek lelkesedése addig tart, amíg a vágott csónakorchidea virága friss marad. Hogy ez pontosan mit is jelent, nos a csónakorchidea egészen jól, akár két hétig is vígan megél a vázában, ami a vágott virág kategóriában dobogós hely, de a szenvedély tartósságában egészen kurta időtáv.

Sárga-barna cymbidiumSárga-barna cymbidium

Valahogy úgy tűnik, hogy egyik bejegyzésünkben sem tudjuk elkerülni a gondolatot, hogy megegyük a tárgyalt virágunkat. Bhutánban a csónakorchidát olatche néven fogyasztják, a virág szírmait megfőzik, curry-vel, sóval ízesítik, sajtot adnak hozzá és az állaga kb. pörköltszerűen szószos.

De hogy ne egy szószos pörkölttel zárjuk az orchideáról szóló bejegyzésünket annyit teszünk hozzá, hogy tegyetek Virágot minden vázába és ahogy az otthon melege játékunk győztese, Szabó Adri is mondta a kevesebb néha több, vagyis egy szál orchidea is elég a lakás öltöztetéséhez. :)

Mindenkinek szép napokat a hétre!

Források:

http://www.botanikaland.hu/cymbidium/csonakorchidea/ https://en.wikipedia.org/wiki/Cymbidium http://www.life.hu/csalad/20120330-igy-neveld-az-orchideat-harom-gyonyoru-noveny-amit-egyaltalan.html http://www.orchids-world.com/evergreen/edible.pdf

Van véleményed?:

Először elolvassuk és csak utána közöljük:)