"Staycation", avagy hogyan nyaralj otthon? – Flowy

Kosarad

"Staycation", avagy hogyan nyaralj otthon?


Vakáció helyett staycation? Mi ez, és hogyan is működik?

A kifejezés az angol a stay (=maradni), és a vacation (=nyaralás) szavak összevonásából jött létre, ami bár Magyarországon még nem elterjedt fogalom, tőlünk nyugatra egyre nagyobb teret hódít magának. Az elképzelés lényege, hogy nem kell feltétlenül kimozdulni, és elutazni nyaralni, akár a saját otthonunkban is megteremthetjük a vakáció, a tökéletes kikapcsolódás körülményeit. Amikor nyaralni megyünk, új helyeket fedezünk fel, elvarázsolnak minket az ízek, illatok, színek. Összeírtunk nektek pár könnyen megvalósítható ötletet, hogy hogyan varázsoljatok saját otthonotokból nagyszerű nyaralóhelyet. 

 

A nulladik lépés - A külvilág felé tegyél úgy, mint aki tényleg elutazott

Az otthoni nyaralás is legyen teljes kikapcsolódás. Ugyanúgy állítsd be az automatikus emailjeidet, tájékoztasd munkatársaidat, ügyfeleidet, főnökeidet, hogy “elutazol” és korlátozottan leszel csak elérhető. Vigyázz, ne ess abba a hibába, hogy csak egy-két emailre válaszolsz. Így az “elérhetetlenséged” nem lesz valódi, mert olyan nincs, hogy csak egy kicsit vagy elérhető. Az otthoni vakáció is akkor ér valamit, ha az teljes értékű.


Felejtsd el a házimunkát

Az otthoni vakációt ne arra használd, hogy végre megpucold az ablakokat, rendet tegyél a gardróbodban, selejtezz, vagy a régi irataidat válogasd. Ne felejtsd, ez a Te időd. Használd úgy, ahogy az Neked a legjobb!


Szervezz szokatlan otthoni programokat

Piknik a kertedben, vagy a közeli parkban? Pont olyan, mintha nyaralnál. Töltsd meg a piknikkosarad mindenféle finomsággal, és engedd meg magadnak akár azt is, hogy az ebédet egy pohár finom habzóborral kísérd. Ha gyermekekkel tervezel otthoni vakációt, akár még sátrat is állíthatsz a kertben. Az esti szabad ég alatt alvás nem csak nekik lesz örök élmény, de Te is feltöltődsz majd. 


Kóstolj meg különleges ízeket

Akár minden napra kiválaszthatsz egy országot, amelynek egyedi ízeit kipróbálod. Látogass meg boltokat az autentikus alapanyagokért, nézz ki egy különleges receptet és kezdődhet is a főzés. Egy-egy alkalomra igazítsd az adott országhoz környezeted. Ha például a közel-keletre vágysz, akkor gyújts füstölőket. Egy csodás indiai fogást pedig elfogyaszthatsz akár a földön ülve is. 


Kapcsolódj ki teljesen, lassulj le

Engedd meg magadnak a hosszú reggeli kávézást, ne rohanva kapd be a reggelidet. Ülj ki a teraszodra a kávésbögréddel, teríts a kinti asztalra, csakúgy, mint egy tengerparti szállodában. 

Ha a hétköznapi feladatok között nincs időd olvasni, akkor most mindent bepótolhatsz, ami korábban elmaradt. De akár sorozat maratonokat is tarthatsz. A lényeg, hogy igazán szabadságon érezd magad, és azzal töltsd az időd, ami igazán boldoggá tesz.


Iktass be sziesztát

A délutáni szunyókálásra a hétköznapokban luxusként tekintünk, pedig jótékony hatásaira már a kutatók is felhívták a figyelmet. Egy-egy pihentető szieszta csökkenti a szervezetedben a stresszhormon szintjét. Lehet, hogy ezért érezzük magunkat sokkal nyugodtabbnak a nyaralások során?


Teremts magad köré olyan környezetet, amiben valóban feltöltődsz

Ajándékozd meg magad egy illat gyertyával, vagy egy csokor friss virággal. Sokkal több időt töltesz majd otthon, mint amikor egész nap a munkahelyeden vagy, nem mindegy, hogy milyen hangulatban teszed mindezt.


Ne zárd be magad a lakásba

Az otthoni vakáció nem jelent egyet azzal, hogy bezárod magad a lakásba. Mutatunk Neked ötleteket arra is, hogy mit tegyél, ha kilépsz az otthonodból:

  • Tarts wellness napot, menj el egy SPA-ba, vagy csak látogasd meg a kozmetikust egy kényeztető kezelésért.
  • Ülj ki egy étterem teraszára és ebédelj meg. Emlékszel Julia Robertsre, amikor az “Ízek, imák, szerelmek” című filmben egy olasz étterem teraszán ült egy könyvvel és csak élvezte a hangulatot? Vegyél példát róla most te is.
  • Menj el kerékpározni, vagy túrázni. Nincs semmi, ami jobban feltölt, mint a természet ereje.
  • Látogasd meg régen látott rokonaidat, barátaidat. Most nem vagy időhöz kötve, nem nyomasztanak a feladatok. Itt az ideje a hosszú beszélgetéseknek. 
  • Legyél turista a saját városodban. Gondolom még te sem ültél fel egy hop-on hop-off városnéző buszra. Itt az ideje, hogy kipróbáld, és a turisták szemével lásd saját otthonodat. Hidd el, meg fogsz lepődni.

Amint látod, a lehetőségek tárháza végtelen! Egy-egy ilyen otthoni vakációról pedig olyan élményekkel térsz majd vissza a mindennapok valóságába, amit még most nem is gondolsz.


Te kipróbálnád?

Van véleményed?:

Először elolvassuk és csak utána közöljük:)