Miért őrül meg a vörös rózsa ára Valentin környékén? A FLOWY segít ked – Flowy

Kosarad

Miért őrül meg a vörös rózsa ára Valentin környékén? A FLOWY segít kedvezőbb megoldást találni ;)


Február 14-re a rózsák, különösen a vörös rózsák ára az egekbe szökig, minimum megduplázódik az ár a normál piaci árakhoz képest. Ennek az első és legfontosabb oka, hogy nagyon rövid idő alatt nagyon nagy keresletet kell kiszolgálni. Az USA-ban a lakosság kb. 30%-a vesz ilyenkor virágot és ennek a kétharmada vörös rózsa. Mindezt az év egyetlen napján. A teljes virágpiac a termelőktől a kereskedőkig erre a szélsőséges keresletre rendezkedik be már jóval február 14. előtt. (A cikk forrásai az amerikai piachoz kapcsolódnak, de Európára is érvényesek.)

(kép forrása)

Mi kerül többe a termelőknek?

Mivel a virágokat egy napon veszi mindenki a növény virágzását időzíteni kell. Ehhez a termelők visszavágják a rózsát, lényegében szüneteltetik a virágzást és egy időpontra koncentrálnak nagy termésmennyiséget. Ebből persze az is következik, hogy ezek a tövek február előtt és után hetekig nem virágoznak. Emellett a téli időszakban kevesebb a napsütéses órák száma, így több energiát igényel hosszú szárú nagy növényeket nevelni. Valentinkor ugyan a termelők háromszoros rózsaterméssel dolgoznak, de ennek a levágásához és csomágolásához több kézi munkaerőre van szükség. Mivel ez egyszeri munkaigény adott esetben drágább is, így ezek a költségek tovább növelik a rózsa árát.

A nagy mennyiségű virág egyszeri kiszállítása nagyon drága

A virágok egy része Dél-Amerikából érkezik (Európába is), illetve kamionok szállítják őket a megfelelő helyre. A megnövekedett mennyiséghez több szállítóeszközre és készletezésre van szükség és mivel ezek a szolgáltatások sem rendszeresek hanem egyszeriek magasabb áron vehetők csak igénybe. Ez szintén megnöveli az egységárat.

A virágboltoknak megnő a munkaigénye

A nagymennyiségű virág folyamatos figyelmet igényel, a szárakat kicsit vissza kell vágni és tápoldatozni kell a jó minőségű, tartós és a nagyfejű virágok érdekében, ez mind időigényes és több munkaórát jelent. Emellett a megnövekedett kereslet miatt jellemzően a boltok is tovább vannak nyitva és időszakosan több embert alkalmaznak.

A kereslet is stabilizálja ezt a helyzetet

Amerikában úgy tűnik változatlanul inkább vörös rózsát vesznek a fiúk, a kereslet Valentin idején évek óta változatlan. Ez is stabilan és magasan tartja a vörös rózsa árát.

 

JÓTANÁCSOK

Ugyan a nagy áruházakban, hipermarketekben ilyenkor is lehet egyszerűbb és olcsó virágot kapni, de nem biztos, hogy tartós, minőségi virághoz jutsz. A virágkereskedőknél, ahogy feljebb is írtuk, több figyelem jut a minőségre és a tartósságra.

Kedvezményes vörös rózsa választék Valentinra (katt a képre)

A legszebb virágok ilyenkor a 80 cm-es szárú vörös rózsák Dél-Amerikából, ezeknek az ára Valentin idején nagyon magas. Ha ilyen virágban gondolkodsz ajánljuk az ecuadori Freedom vörös rózsát január utolsó hetében a FLOWY-n ezt még 15% kedvezménnyel előre megrendelheted ingyenes kiszállítással. (Legkisebb csomag 25 szál egyenesen Ecuadorból).

Szintén a január végi akciós előrendelést ajánjuk a 60-70 cm-es Rhodos vörös rózsára, ami nagy FLOWY-kedvenc, gyönyörű és extratartós rózsa. Emellett nagyon kedvezményesen érhetők el a 40-50 cm-es szárú kisebb vörös rózsa csokraink is ezen a héten.

Azt is érdemes megfontolni, hogy a felmérések szerint a lányok nincsenek elragadtatva a vörös rózsától, például a rózsaszínt sokan jobban szeretik, sőt a rózsáért sem feltétlen lelkesednek. A héten bármilyen virágunkat ingyenes kiszállítással rendelheted erre az alkalomra. Egyik különleges ajánlatunk az 50 szálas tulipán csokor.

FORRÁSOK

Teleflora, Bankrate, Reuters

Van véleményed?:

Először elolvassuk és csak utána közöljük:)